Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πολυσπόρια της Πολυσπορίτισσας: Ένα πιάτο γευστικό και συμβολικό…(Γράφει:η Μαρία Αγγέλη)

Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη
Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
 όμως ξεχάσατε πως είμαι σπόρος»
(Nτίνος Χριστιανόπουλος)

      Η Πολυσπορίτισσα: Τα  Εισόδιατης Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, είναι μια γιορτή που συνδέεται με τη σπορά. Ανάλογα με τον τόπο και τις κλιματολογικές συνθήκες , η σπορά κατά την ημέρα αυτή αλλού είναι στο τέλος και αλλού στο μέσον της. Αν είναι στο τέλος, τότε η ονομασία που αποδίδουν στην Παναγία είναι «Αποσπερίτισσα». Αν είναι στο μέσον «Μεσοσπερίτισσα».
    Ο λαός θεωρεί την Παναγία, εκτός των άλλων, προστάτρια της σοδειάς, γι’ αυτό κατά την αρχαία συνήθεια, την «πανσπερμία», εισάγει στο ναό πολυσπόρια. Έτσι,  προκύπτει και η ονομασία « Πολυσπορίτισσα»......



    Ο Δημήτριος Λουκάτος, καθηγητής της Λαογραφίας, γράφει ότι προσφέρεται στην Παναγία – Δήμητρα «ευχαριστήρια πανσπερμία για το καλό που πέρασε και το καλό που πρέπει να συνεχιστεί». Αφού η σοδειά του καλοκαιριού έχει καταναλωθεί περίπου στο μισό:
«Μισό ’φαγα, μισό ’σπειρα,
μισό ’χω να περάσω», κατά το λαϊκό δίστιχο.

Τα πολυσπόρια: Την παραμονή ή ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου οι νοικοκυρές έβραζαν πολλά σπόρια: σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια… για την οικογένεια και για να μοιράσουν στη γειτονιά τους,  να τους ευχηθούν να γίνουν τα σπαρτά και να έχουν καλή σοδειά!
    Ένα πιάτο το πήγαιναν στηνεκκλησία κατά τη λειτουργία και διαβαζόταν. Στη συνέχεια το μοίραζαν στον κόσμο (όπως τα κόλλυβα). Μέρος  του κρατούσαν για στο σπίτι. Από αυτό έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούνταν παλιά στο όργωμα  και το υπόλοιπο το έριχνε ο γεωργός στο χωράφι.

     Ο Δημήτρης Λουκόπουλοςδιασώζει και μια άλλη συνήθεια των Αιτωλών:
 «σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε:
όπως τρέχει το νερό να τρέχει το βιό. Παίρνουν νερό και γυρίζουν».

       Όπως αναφέραμε, πρόκειται για μια αρχαία συνήθεια που δείχνει το σεβασμό των ανθρώπων στη μάνα φύση και στη ζωοδότρα γη.
      Ο αγροτικός κόσμος ήθελε να ευχαριστήσει τη γη που του χαρίζει καρπούς απαραίτητους για τη ζωή του. Έτσι το έθιμο συνεχίστηκε από τα αρχαία στα νεώτερα χρόνια.
      Η τεχνολογική εξέλιξη, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών. Η γη χαρίζει άφθονους καρπούς στους νεοέλληνες αγρότες.
     Έτσι, δεν υπάρχει η ανάγκη να την εξευμενίσουν με διάφορα έθιμα… Πολλά από αυτά παραμελήθηκαν και ξεχάστηκαν…
     Ωστόσο, και σήμερα κάποιες νοικοκυρές, κυρίως από αγροτικές οικογένειες, συνεχίζουν το έθιμο αυτό. Στα Εισόδια της Θεοτόκου βράζουν πολυσπόρια!
   
      Το διατηρούν ως ένα ιδιαίτερο πιάτο συνδεδεμένο με την αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή. Και κυρίως συνδεδεμένο με την Παναγιά μας! ΤηνΠολυσπορίτισσα!
     Εξάλλου στις μέρες μας η χύτρα ταχύτητας διευκολύνει το βράσιμο των σπόρων… Δεν απαιτείται πια εκείνη η χρονοβόρα διαδικασία βρασμού τους στην απλή κατσαρόλα στο τζάκι ή στο πετρογκάζ…
      Κάθε χρόνο, της Πολυσπορίτισσας, η γειτόνισσά μου, Έφη Θεοδωροπούλου βράζει σε μια μεγάλη χύτρα πολυσπόρια. Μετά το βράσιμο προσφέρει σε μας τις φίλες της ένα βαθύ πιάτο με ζάχαρη ή μέλι! Εμείς απολαμβάνουμε το εξαιρετικό έδεσμα και της ευχόμαστε :
Χρόνια πολλά! Και του χρόνου! 

http://xiromeronews.blogspot.gr

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Το λιομάζωμα και η πρώτη Λαδιά στο Χωριό μας.

Ξεκίνησε και η φετινή συγκομιδή ελιάς στο Χωριό μας,
με το ελαιοτριβείο να έχει ήδη βγάλει την  πρώτη Λαδιά.
Τα ελαιόδεντρα φέτος καρπερά κυρίως Προς Μαϊρωνι και Λάτας μεριά και λιγότερο προς Τσιρλοχώρια και Αγκλίτσες,αρκετοί πάντως πήγαν στα λιοστάσια να μαζέψουν τις ελιές τούς και μετά στο ελαιοτριβείο του χωριού να βγάλουν το λάδι τους.
Δείτε μερικές απο τις φωτογραφίες πού έχουν ανεβάσει φίλοι στο Facebook.
           












          
Ευχόμαστε σε όλους Καλή συγκομιδή και Καλή Λαδιά...

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ξυλόσομπα «MADE IN» Ποταμούλα...

Οι ξυλόσομπες χαρίζουν μια ιδιαίτερη ζέστη αλλά και φιλόξενη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Επιπλέον η θέρμανση με ξύλο είναι ιδιαίτερα οικονομική στις εποχές που διανύουμε.Αυτό ήταν η αιτία και η αρχή για τον συγχωριανό μας Χρήστο Βραχωρίτη,με την έμπειρη τεχνογνωσία τού στο χώρο του σιδήρου....κατάφερε να κατασκευάσει με γούστο και μεράκι την ξυλόσομπα με εργοστασιακή επιμέλεια ακόμα και στις ποιο μικρές λεπτομέρειες. Ανεξάρτητος θάλαμος καύσης,σε τραπεζοειδές σχήμα για καλύτερη αντανάκλαση και εφελκισμό.Πλήρης επένδυση θαλάμου με οικολογικά πυρότουβλα.Λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των πυρότουβλων η σόμπα συνεχίζει να αποδίδει θερμότητα στον χώρο ακόμα και αρκετές ώρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς.Στιβαρή κατασκευή ( εως 90Kg) υψηλής αντοχής και μοντέρνας αισθητικής.Βαμμένη με πυρίμαχο χρώμα.





 Η τιμή της ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή.Για παραγγελία και οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ . 6986197475.