Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Τα αρχαία ευρήματα σε Ποταμούλα και περίχωρα

ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Θα κλείσουμε την περιήγησή μας με μια σύντομη αναφορά στην Ποταμούλα, Φραγκοσκαλα και τον Μαλεβρό, θέσεις που αναπτύχθηκε σημαντική ανθρώπινη δραστηριότητα κατά την αρχαιότητα.
 Για την Ποταμούλα η γνώση μας περιορίζονται σε ορισμένα επιφανειακά ευρήματα είτε πρόκειται για απλά όστρακα αγγείων και κεραμίδια είτε για αληθινά αρχιτεκτονικά μέλη που υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιας οικιστικής εγκαταστάσεις,
 Συγκεκριμένα σε πρόσφατη αυτοψία μας στην περιοχή εντοπίστηκε στο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Ευάγγελου  Ανδρώνη θέση Μαραγκιές,ακριβώς δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Αγρινίου- Αγίου Βλασίου λίθινο κατώφλι από ψαμμίτη (εικ.50) το οποίο φέρει στην άνω επιφάνεια αβαθή κυκλικό και ορθογώνιο λάξευμα για τους στροφείς της θύρας.
 Στην περιοχή της Φραγκοσκαλα έχει έρθει στο φως διμερής ναός, κατασκευασμένος από ψαμμιτολιθους  λιθοπλίνθινους που χρονολογείται από τα αρχαϊκά ή ύστερα αρχαϊκά χρόνια (εικ 51 52)
Σημαντικός ναός υπάρχει επίσης στο Μαλεβρό  σε πλάτωμα απότομου λόφου που προσφέρει εκπληκτική θέα προς τονΖέρβα και όπου είναι ορατά  διάσπαρτα στο χώρο λίθινα  αρχιτεκτονικά μέλη από την ανωδρομή του. (εικ. 53 54)
 Δυστυχώς θρασύτατη αρχαιοκάπηλική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να αναμοχλευθούν  σε μεγάλο βαθμό οι πλάκες από το δάπεδο του και να αποκαλυφθεί η θεμελίωση του .
Η αναφορά μας στο συγκεκριμένο ναό εκτός των ορίων του δήμου Παρακαμπυλίων γίνεται για να τονιστεί για μια ακόμη φορά πόσο κατακριτέες είναι αυτές οι αρχαιοκαπηλικές ενέργειες και ταυτόχρονα να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.

Κλείνοντας τη σύντομη και συνάμα περιεκτική περιήγησή μας στις αρχαιότητες του δήμου θα θέλαμε να επισημάνουμε πως μεγάλο μέρος του υλικού είναι άγνωστο και αδημοσίευτο για το λόγο αυτό σκεφτήκαμε σε μια απλή παρουσίαση των μνημείων και των ευρημάτων της περιοχής παραθέτοντας στοιχεία που έχουν προκαταρκτικό χαρακτήρα.

Τέλος αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τόσο την πρόεδρο Μαρία Μουτοπούλου- Φαρμάκη όσο και τα μέλη του πνευματικού και αθλητικού κέντρου του δήμου Παρακαμπυλίων για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου, τον πρόεδρο της  οργανωτικής επιτροπής και καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα και όλως ιδιαιτέρως την κυρίαΧρυσούλα Σπυρέλη, για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε αυτό το συνέδριο.
 Θερμές ευχαριστίες οφείλω επίσης στην προϊσταμένη της υπηρεσίας μας, κ.Μαρία Σταυροπούλου- Γάτση για την άδεια μελέτης και παρουσίασης των αρχαιοτήτων της περιοχής καθώς και σε όλο το προσωπικό της εφορίας μας φυλακτικό και εργατοτεχνικό, που συνέβαλε στην συγκέντρωση και παρουσίαση όλων αυτών των στοιχείων.
 Σε όλους οφείλουμε θερμές ευχαριστίες


Του Γεωργίου Σταμάτη

 (Αρχαιολόγος της ΛΣΤ' Ε.Π.Κ.Α,. MSc)

Απο τα πρακτικά του συνεδρίου "Αχελώος και τα χωριά περί τον καλούμενον Καμπύλον ποταμόν"

http://parakampylianews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: