Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Γιόρτασε σήμερα το γραφικό Ξωκλήσι της ΛΑΤΑΣ....

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου

Το εξωκλήσι του Άη Θανάση είναι χτισμένο σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,  ξαπλώνει νωχελικά μέσα στο καταπράσινο τοπίο.
Βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού σε βουνοπλαγιά στη θέση «Λάτα». Εκεί προ εξήντα (60) ετών υπήρχε συνοικισμός. Το 1920 έως το 1925 κατοικούσαν περί τις είκοσι (20) οικογένειες. Σήμερα ο συνοικισμός δεν κατοικείται και μόνο ερείπια συναντάει κανείς, εκτός από τον ναό, ο οποίος διατηρήθηκε με τη φροντίδα των ενοριτών. 
Ο ρυθμός του ναού είναι μονόκλιτος βασιλική. Οι διαστάσεις του ναού είναι 7,00 μ μήκος και 5,00 μ πλάτος. Στο προαύλιο του ναού υπάρχουν παλαιοί τάφοι.
Χρονολογείται άνω των 300 ετών. Τα τελευταία χρόνια έγινε αλλαγή της σκεπής. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για τον προσδιορισμό του χρόνου ανέγερσής του. Από το 1912 έως το 1950 , ο συνοικισμός «Λάτα» υπαγόταν στη διπλανή κοινότητα Σαργιάδας, όπου και ενοριακά ανήκε εκεί. Το 1950 αποσπάστηκε από την κοινότητα Σαργιάδας και μαζί με τους συνοικισμούς Ποταμούλα & Κελανίτη, αποτέλεσαν την Κοινότητα Ποταμούλας. Ετσι και ο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου υπάγεται από το έτος 1950 στην ενορία Αγίου Γεωργίου Ποταμούλας.
Mπορεί τα άτομα που ανέβηκαν στο παλιό ξωκκλήσι σήμερα να ήταν λίγα,
αλλά ομολογουμένος «αρκετά» για να δώσουν μια υπέροχη και ξεχωριστή ατμόσφαιρα.





Ευχαριστούμε την Ελένη Τσούνη για τις φωτογραφίες που μας έστειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: