Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Πανηγυρικά εορτάστηκε ο Αγ. Αθανάσιος ''Λάτας'' στην Ποταμούλα.

Εχθές παραμονή της εορτής τελέσθηκε εσπερινός από τον πατήρ Ευστράτιο Τσιτσιβό εφημέριο Ρίου της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών.


Σήμερα με σύμμαχο τον καλό καιρό δεκάδες ήταν αυτοί που ανηφόρησαν στο βουνό της ''Λάτας'' όπου εορτάσθηκε Πανηγυρικά η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στο ομώνυμο εξωκλήσι της.
Η  θεία λειτουργία τελέσθηκε από τον εφημέριο του χωριού μας πατήρ Ευστάθιο και  πατήρ  Κοσμά Τσιτσιβό εφημέριο Μ.Χώρας της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.
Ο Πατήρ Κοσμάς αναφέρθηκε  στον βίο του Αγίου Αθανασίου και μεταξύ άλλων είπε:
«Η Εκκλησία απέδωσε πολλούς τίτλους στον Άγιο Αθανάσιο, όπως Μέγας πατήρ,στύλος Ορθοδοξίας,διότι αναδείχθηκε ο ηρωικότερος των Άγιων και ο Αγιότερος των ηρώων.Ας προσέξουμε, λοιπόν, αυτά τα χαρακτηριστικά του Μ. Αθανασίου και ας αγωνιστούμε να τον μιμηθούμε».
Αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό εξωκλήσι της Λάτας λέγοντας:
«Αξιωθήκαμε και σήμερα από τον Θεό να ανεβούμε εδώ σε αυτό το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου το οποίο στέκεται εδώ όρθιο ωσάν μια άλλη αετοφωλιά,για αρκετούς αιώνες.Ήρθαμε εδώ στο ιστορικό χωριό της Λάτας και στον ιερό αυτόν χώρο πού κάποτε ήταν ενοριακός Ναός που  εδώ τελέσθηκαν χιλιάδες θείες λειτουργίες,εδώ ερχόντουσαν οι προγονοί μας για την λατρεία του Θεού,οστά των οποίων βρίσκονται στο κοιμητήριο στην πίσω πλευρά του ναού και προσευχόμεθα να αναπαύει ο Θεός».
Και τέλος συνεχάρη όλους όσους παρευρέθηκαν και τίμησαν την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου και ευχαρίστησε τον Αστυνόμο του Α.Τ Αγίου Βλασίου Δημήτρη Νταβαρίνο και τους Προέδρους του χωριού και του Πολιτιστικού Συλλόγου  Ηλία Τσούνη και Μιχάλη Μακρυπούλια τα μέλη του Συλλόγου και τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Σοφρώνη που εμπράκτως δείχνουν την αγάπη τους για τα εξωκλήσια.

   Μετά τη θεία λειτουργία τελέσθηκε τρισάγιο στους  κεκοιμημένους Λατανιώτες 
Και ακολούθησε κέρασμα που διοργάνωσαν από κοινού ο Πολιτιστικός  Σύλλογος με κυρίες από το χωριό,οι οποίες έφτιαξαν (πίτες.εκλεκτούς μεζέδες και γλυκά) και το κρασί με το τσίπουρο έρεε άφθονο,τηρώντας παράλληλα το έθιμο που θέλει τις οικογένειες να φέρνουν το δικό τους φαγητό από το σπίτι και να γευματίζουν κάτω από τα δέντρα.


Στην υγειά μας....
 Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό











  
 Οι κυρίες του χωριού ετοιμάζουν τα εδέσματα.










 Οι Πρόεδροι Ηλίας Τσούνης και Μιχάλης Μακρυπούλιας παρακολουθούν το τρισάγιο. 




 Ο πατήρ Κοσμάς χαιρετίζει τους συγχωριανούς του.



 Αναμνηστική φωτογραφία με μερικούς από τους παρευρισκόμενους στη Λάτα.




 Αναμνηστική φώτο με τον πατήρ Ευστάθιο τον εφημέριο μας για πάνω από είκοσι χρόνια.










Και κλείνουμε με έναν στοίχο που μας έστειλε ανώνυμος Ποταμιώτης:
''Να'ταν τρόπος άνθρωπος να κάθεται στην Λάτα
και ας είχε για φαΐ μια κόκκινη ντομάτα''. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμούλας και το Potamoula news
εύχεται σε όλους χρόνια πολλά με υγεία.


Και του χρόνου με την χάρη του Αγίου Αθανασίου να βρεθούμε όλοι εδώ ξανά στην ''Λάτα'' στο ιστορικό μας εξωκλήσι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: