Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Φωνάζουν για να ξεκινήσει ο δρόμος.....


Ο υφιστάμενος δρόμος του πρώην δήμου Παρακαμπυλίων είναι επικίνδυνος και σε τραγική κατάσταση, όπως δηλώνουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων 

Φωνάζουν για να ξεκινήσει ο δρόμος 
Οι κάτοικοι και οι πρόεδροι του πρώην δήμου Παρακαμπυλίων σχεδιάζουν κινητοποιήσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου προς τα Παρακαμπύλια μετά την Καμαρούλα, αφού στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρηγανά υπάρχει κόλλημα
Την επιτακτική ανάγκη έναρξης των εργασιών για τη χάραξη του νέου δρόμου προς τον Άγιο Βλάσιο και συγκεκριμένα προς ολόκληρο τον δήμο Παρακαμπυλίων, έστω και από την περιοχή πριν την Καμαρούλα ή αμέσως μετά επιχειρούν να αναδείξουν οι πρόεδροι και οι κάτοικοι των 10 κοινοτήτων του πρώην δήμου, οι οποίοι είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Το πρώτο βήμα που σχεδιάζουν και υλοποιούν είναι να αποστείλουν έγγραφη ομαδική διαμαρτυρία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΔΕΚΕ Πατρών, ενώ ήδη μελετάται πως θα κινητοποιηθούν σε δεύτερη φάση. Πληθαίνουν οι φωνές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου, ως έσχατη μορφή διαμαρτυρίας.
Σκοπός και στόχος τους είναι να πιέσουν τους αρμοδίους ώστε να αντιληφθούν την δραματική κατάσταση σ’ αυτό το οδικό δίκτυο  και την επικινδυνότητα στις καθημερινές μετακινήσεις τους, ώστε οι εργασίες για το νέο δρόμο να ξεκινήσουν άμεσα. Εφόσον όμως υπάρχει κόλλημα στην περιοχή της Ερμίτσας – Αγ. Ιωάννη Ρηγανά, απ’ όπου προβλέπεται η αρχή της δημιουργίας του νέου δρόμου, οι σχεδόν 2.500 κάτοικοι και οι 10 πρόεδροι των κοινοτήτων του πρώην δήμου Παναιτωλικού επιδιώκουν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου να ξεκινήσουν ή από την περιοχή της «Μεταλλοπλαστικής», πριν την Καμαρούλα, ή μετά από αυτήν, από την περιοχή του «Όνειρο Club». Παράλληλη επιδίωξή τους είναι να συντηρηθεί και ο υφιστάμενος δρόμος, ο οποίος όπως καταγγέλλουν για 6 με 7 χρόνια ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένος στην τύχη του και μόνο φέτος, κατόπιν εντόνων διαμαρτυριών, έγινε μια κάποια συντήρηση.

Κόπηκαν δηλαδή κλαδιά που έκοβαν κάθε ορατότητα στον δρόμο, καθαρίστηκε ο δρόμος δεξιά και αριστερά και φτιάχτηκε η καθίζηση που υπήρχε από χρόνια στην περιοχή της Χούνης, καθίζηση η οποία συμβαίνει συχνά από το 1936 και τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί τελείως. 
Η αγανάκτηση των κατοίκων είναι τεράστια και αναζωπυρώνεται καθημερινά λόγω των μετακινήσεών τους.  Ήδη έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου και είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα της κατασκευής του έργου και των αποζημιώσεων για όλη την έκτασή του, ενώ ήδη ο ανάδοχος έχει εγκατασταθεί. Συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2013 είχε γίνει ο διαγωνισμός για την βελτίωση του δρόμου, στον οποίο είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος η τεχνική εταιρεία Παπαϊωάννου με 28%. Τα χιλιόμετρα της κατασκευής είναι 7,15. Το έργο αναμένονταν να ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του ήταν τα δύο χρόνια. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέσω ΕΣΠΑ και ανέρχεται στα 29.000.000, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων των αποζημιώσεων.
Φορείς εκτέλεσης του έργου είναι οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και συγκεκριμένα η ειδική υπηρεσία του υπουργείου Δημοσίων Έργων, Οδικών Σηράγγων και υπογείων έργων.

Στο έργο προβλέπεται να κατασκευαστούν παράπλευροι οδοί μήκους 4,83 χλμ., τέσσερις γέφυρες, επτά κιβωτοειδείς οχετοί, ενώ έχει συμπεριληφθεί στο έργο η κατασκευή των αποχετευτικών και αποστραγγιστικών έργων και ισόπεδοι κόμβοι στην εθνική οδό, στην Αβόρανη, στην Καμαρούλα, στον Αγ. Νικόλαο και στο Σχίνο, καθώς και οι κάθετοι οδοί των κόμβων αυτών. 
Ο πρόεδρος της Χούνης κ. Βασίλειος Στάθης δήλωσε: «Για 6 με 7 χρόνια ο δρόμος ήταν εντελώς αφημένος στην τύχη του. Μόνο φέτος έγινε κάποια συντήρηση. Πρέπει όπως και να έχει να γίνει ο νέος δρόμος και να συντηρηθεί ο υφιστάμενος. Έφυγε το 60% με 70% των διερχόμενων προς το Καρπενήσι και την Ευρυτανία. Οι συντηρήσεις στο υπάρχον δίκτυο έγιναν λόγω των πιέσεών μας και αυτών που άσκησαν τα ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας και Ευρυτανίας».

Ο πρόεδρος της Ποταμούλας κ. Ηλίας Τσούνης δήλωσε: «Ο υπάρχον δρόμος είναι σε άθλια κατάσταση, είναι άκρως επικίνδυνος. Είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ο νέος δρόμος και από την στιγμή που στον Αγ. Γιάννη τον Ρηγανά υπάρχει κόλλημα, καλό είναι να ξεκινήσει πάνω από το «Όνειρο Club» που δεν χαλάει περιουσίες, σπίτια ή επιχειρήσεις και όταν λυθούν τα προβλήματα στον Ρηγανά γίνεται και εκεί ο δρόμος. Αλλά ο νέος δρόμος πρέπει να γίνει, πρέπει να ξεκινήσει, οπωσδήποτε».
Ο πρόεδρος της Σαργιάδας κ. Δημήτρης Κροκίδας δήλωσε: «Όλοι οι πρόεδροι του πρώην δήμου Παρακαμπυλίων είναι σύμφωνοι να γίνει ο νέος δρόμος, θέσαμε και το θέμα στην νέα Αντιπεριφερειάρχη, την κα Σταρακά. Αφού υπάρχει κόλλημα στον Ρηγανά, ας ξεκινήσει από την Καμαρούλα. Ξέρω ότι ήδη υπάρχει μελέτη και εξασφαλισμένα χρήματα για να γίνει ο δρόμος ως την διασταύρωση στα Αμπέλια. Τα χρήματα είναι έτοιμα σε κωδικό. Ο σημερινός δρόμος είναι χάλια, κινδυνεύουμε καθημερινά, δεν βλέπουμε από τα χόρτα και τους θάμνους που μπήκαν μέσα στο δρόμο».//sinidisi.gr/

Κων/νος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: