Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην ενορία μας....(φώτο)

 Η Α΄ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας. Σύμπασα η Εκκλησία εορτάζει με κάθε λαμπρότητα, με κύριο  χαρακτηριστικό του εορτασμού την περιφορά των ιερών εικόνων και την ανάγνωση του Συνοδικού της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου σε όλους τους ναούς.Ο κ.Χρήστος Μάλαινος έψαλε τους εκκλησιαστικούς ύμνους και
ο κ.Φώτης Μάλαινος καθηγητής Θεολογίας-Λυκειάρχης κήρυξε  τον Θείο Λόγο και αναφέρθηκε στην λαμπρότητα της ημέρας και μεταξύ άλλων είπε: ''Με την ονομασία  Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματηστέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης''.
 Ο π.Ευστάθιος μετά το πέρας της θείας λειτουργίας,ευχαρίστησε τον κ.Φώτη και Χρήστο Μάλαινο,για την παρουσία τους στο ναό και παράλληλα ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον Θανάση Αναγνωστόπουλο στα νέα του καθήκοντα ως Επιτρόπου στην ενορία,o Θανάσης είναι δημοτικός υπάλληλος στον Δήμο Θέρμου. Είναι ο άνθρωπος που εκφράζει έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον του για το χωριό και από τις αρχές του 2014 ανήκει στο εκ.συμβούλιο της ενορίας .

 Ο μικρός Γιώργος το νέο φυτώριο στο ψαλτήρι του ναού μας έκανε την εμφάνισή του
και κέρδισε τις εντυπώσεις 
με την καλλικέλαδη φωνή του.

Ως συνήθως μετά το αντίδωρο οι περισσότεροι καταφεύγουν στα καφενεία του χωριού για τον πρωινό (απολείτουργο) καφέ,εκεί συναντήσαμε και τον πατέρα της Ζέτας Μακρυπούλια τον κ.Κώστα.
 Ένας  πραγματικά εξαίρετος άνθρωπος και φυσικά γνήσιος Ποταμιώτης.Όπως ο ίδιος συχνά δηλώνει και χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως τοπικιστή.
Έτσι λοιπόν ο κυρ Κώστας μας κράτησε όλους  καθηλωμένους
στο τραπέζι με τις ιστορίες και την ζεστή παρέα του.
Ο κυρ Θόδωρος Τσαρούχης αν και 83 ετών δεν το βάζει κάτω και κάθε Κυριακή κατηφορίζει με το ποδήλατό του προς 
την εκκλησία.
Επιστροφή του (χαμένου) χειμωνιάτικου μοτίβου είχαμε σήμερα καθώς ...
Ο κρύος βοριάς κράτησε την θερμοκρασία στους 10 βαθμούς στο χωριό και ήρθε 
να επαληθεύσει την παροιμία  «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης»
Στα ορεινά έκανε την εμφάνισή του ξανά το χιόνι...
Χοντρά ρούχα προστάζει η καινούργια εβδομάδα. Το κρύο που ήδη θα έχει μπει στη περιοχή μας θα είναι αρκετά τσουχτερό ,ένεκα βοριάδων και χαμηλών θερμοκρασιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: