Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η δανειστική Βιβλιοθήκη στο Χωριό μας..Ενα δώρο πολιτισμού!!!!

                                              
        Η Λειτουργία της βιβλιοθήκης του χωριού μας είναι γεγονός!

Στόχος λοιπόν της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ποταμούλας,είναι η επαφή των ανθρώπων του Χωριού μας με το ποιοτικό βιβλίο και η μόρφωση, που συνδέεται με τα δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά του πολιτισμού:

''Την καθολικότητα και την άνοδο''. Την πληρότητα, δηλαδή, του ανθρώπου και την ανύψωσή του, εκεί όπου η θέα είναι καλύτερη και ο αέρας πιο καθαρός! Τα βιβλία που στέλνονται και προσφέρονται από επώνυμους και ανώνυμους πληρούν απαραιτήτως τρεις βασικές προϋποθέσεις: ''Αλήθεια και ομορφιά. Μέτρο και ισορροπία. Βιβλίο και ζωή''.
Δηλαδή, πρόκειται για βιβλία αληθινά, με ουσία και ιδέες που εκφράζονται με την τέχνη εκείνη του λόγου που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής. Μέσα στις δυσχέρειες, στη μοναξιά ή στα αδιέξοδα, το καλό βιβλίο κρατάει συντροφιά και ανοίγει δρόμους και ορίζοντες. Είναι βιβλία επιλεγμένα, ώστε να ενισχύουν τη γνωριμία των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων  με την κλασσική, παραδοσιακή και σύγχρονη λογοτεχνία, με τις ρίζες τους, την ιστορία και την παράδοση και τον πολιτιστικό, πνευματικό, κόσμο θεωριακό προβληματισμό της εποχής τους. Η φιλοσοφία της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμούλας δεν εστιάζει στην ποσότητα των βιβλίων,
άλλωστε «ουκ εν  τω πολλώ το ευ», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας αλλά στην ποιότητα. Επίσης, προσπαθεί τα βιβλία της να τοποθετούνται σωστά στη ζωή του αναγνώστη. Να χρησιμοποιεί το βιβλίο ως μέσο για έμπνευση και δημιουργία και να μη γίνεται αυτοσκοπός, να μην προορίζεται δηλαδή απλώς και μόνο για να διαβαστεί και στη συνέχειανα ξεχαστεί!!!




Εδώ και πλέον δυο χρόνια η βιβλιοθήκη στεγάζετε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ποταμούλας και είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 4-5 μ.μ  για όλους του κατοίκους του χωριού μας και όχι μόνο,οι οποίοι θα μπορούν να δανείζονται βιβλία! Εδώ να σημειώσουμε πως η Κωνσταντίνα Μέντζου  εθελοντικά κρατά την βιβλιοθήκη τις ώρες αυτές και είναι  πραγματικά άξια συγχαρητηρίων και παράδειγμα για όλους μας.

Η Κωνσταντίνα λοιπόν που κάνει χρέη βιβλιοθηκονόμου μας είπε μερικά λόγια το πως λειτουργεί η Βιβλιοθήκη:

 ''To σημαντικότερο κομμάτι της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης μας, αποτελεί η αρχειοθέτηση και η σωστή τοποθέτηση των βιβλίων. Παίρνουμε όλα τα βιβλία αυτούσια από τους δωρητές και στη συνέχεια υπογράφεται πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής με αναλυτική αναφορά''.
Μεταξύ άλλων η Κωνσταντίνα μας τόνισε : «Η βιβλιοθήκη μας νοιάζεται για το πώς να κάνει τη ζωή των ανθρώπων του Χωριού μας αλλά και των γύρω περιοχών ευκολότερη και καλύτερη, κι όχι απλώς να φιλοξενεί βιβλία. Εγώ προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου  εαυτό πάνω στο κομμάτι του βιβλίου, γιατί είναι κάτι που πραγματικά λατρεύω. Αφιερώνω τον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζοντας μυθιστορήματα διαφόρων  Συγγραφέων όπως (Παπαδιαμάντη, Λέων Τολστόι,Γουόλτερ Σκοτ, Ηλία Βενέζη)  και άλλων που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από εδώ. Εκτός όμως από αυτό, η βιβλιοθήκη αποτελεί  πραγματικά ένα χώρο συνάντησης και συζήτησης για όλους μας που θέλουμε να αλλάξουμε τη μέρα μας  συναντώντας ανθρώπους με νέες ιδέες προς τη βελτίωση του χωριού μας και όχι μόνο».

Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγο από τον χρόνο μας στο Βιβλίο.
Όλες και όλοι πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια (Δεν αρκεί μόνο ο ζήλος και το ενδιαφέρον του Δ.Σ του Συλλόγου, που ως τώρα έχουν δώσει και προσφέρει τα μέγιστα, αλλά και των ιδίων των Ποταμιωτών που στέκουν όπως συνήθως απόμακρα και επιφυλακτικά σε τέτοιου είδους κοινωφελείς προσπάθειες).Γι' αυτό Μικροί,μεγάλοι και γονείς αλλά και Δημοτικοί-Τοπικοί φορείς, πρέπει να σταθούν σύμμαχοι σε αυτό γιατί η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ είναι δείγμα ποιοτικής Αναβάθμισης στο Χωριό μας!!!

 Ένα δώρο Πολιτισμού....


Δεν υπάρχουν σχόλια: