Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ηττήθηκε στα σημεία ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ....

ΠΑΟ Καλυβίων-Κεραυνός Ποταμούλας 2-0
http://www.agriniopress.gr
Σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, ο ΠΑΟ Καλυβίων στο γήπεδό του είχε την ουσία και χωρίς να πιάσει μεγάλη απόδοση απέναντι στον Κεραυνό Ποταμούλας, κατάφερε να πάρει την νίκη με 2-0.
Μια νίκη που τον κρατάει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας με 19 βαθμούς, στον Β΄ όμιλο, της Β΄ Κατηγορίας.
spo-paok-kalyvion-potamoula1
Να πούμε ότι, την επόμενη Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στις 2.30 το απόγευμα θα αντιμετωπίσει εντός έδρας, τον Αλικυρναϊκό Αγ. Θωμά, για την 3η φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών.
Στο πρώτο ημίχρονο με παιχνίδι κέντρου και δυνατές μονομαχίες οι δύο ομάδες ήταν κακές επιθετικά. Σημειώθηκαν λιγοστές φάσεις στις δύο εστίες κυρίως από ατομικές προσπάθειες.
Στο Β” ημίχρονο ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο αποφασιστικά, έβαλε δύο γκολ και δημιούργησε μερικές ακόμη καλές ευκαιρίες για νίκη με μεγαλύτερο σκορ.
spo-paok-kalyvion-potamoula2
Η φιλοξενούμενη ομάδα σε όλο το Β” ημίχρονο στηρίχτηκε σε κάποιες ατομικές προσπάθειες των έμπειρων Καψάλη και Παπαθανασόπουλου, χωρίς όμως να καταφέρουν να γίνουν απειλητικοί για την εστία του Ανδριόπουλου.
spo-paok-kalyvion-potamoula4
Κυριότερες φάσεις και γκολ:
14′ Κεφαλιά του Καψάλη πάνω στον Ανδριόπουλο
26′ Κεφαλιά του Ντόβρου ελάχιστα πάνω από το δοκάρι
31′ Ατομική προσπάθεια από τον Τασούλη και το σουτ που επιχείρησε έφυγε πάνω από το δοκάρι
33′ Πλασέ του Καψάλη άουτ
37′ Απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Τασούλη με υπερένταση απέκρουσε ο Παπαθανάσης
43′ Ατομική προσπάθεια του Καρασάββα από δεξιά, μπαίνει στην περιοχή δίνει στον ξεμαρκάριστο στην μικρή περιοχή, Γ.  Μυλωνά, ο οποίος αργεί να πλασάρει και τον πρόλαβαν οι αμυντικοί διώχνοντας την μπάλα μακριά.
48′ Κεφαλιά Ντόβρου άουτ
51′ 1-0 .Σέντρα του Καραλή ο Ντόβρος πιάνει την κεφαλιά η μπάλα χτυπάει στο κάθετο δοκάρι και στην επαναφορά βρίσκει στο σώμα του Κακαβά και καταλήγει στα δίχτυα.
53′ Κεφαλιά του Πύθουλα άουτ.
62′ Στην μοναδική καλή στιγμή για τον Κεραυνό στο Β” ημίχρονο ο Ανδριόπουλος αποκρούει το σουτ του Καψάλη μέσα από την περιοχή.
65′ Πλασέ του Μυγδάκη και ενώ η μπάλα κατευθύνεται στα δίχτυα με τον τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων να είναι εκτός φάσης, προλαβαίνει ο Κούσης και απομακρύνει.
73′ Σουτ του Μυγδάκη η μπάλα δίπλα από το κάθετο δοκάρι και άουτ.
81′  Το δεύτερο γκολ:  Ατομική προσπάθεια του Ντόβρου από αριστερά μπαίνει στην περιοχή δίνει την μπάλα στον ξεμαρκάριστο Γαλανόπουλο, ο οποίος με την σειρά του «σπάει» την μπάλα στον Πύθουλα που δεν δυσκολεύεται να πλασάρει σε κενή εστία και να γράψει το 2-0 που είναι και το τελικό σκορ.
ΠΑΟΚ: Ανδριόπουλος, Καρασάββας, Γαλλιάς, Μυλωνάς Ν. (83′ Ρόμπολας), Πεσλής, Πύθουλας, Τασούλης (73′ Γρέντζελος), Γαλανόπουλος, Ντόβρος, Καραλής, Μυλωνάς Γ. (46′ Μυγδάκης)
spo-paok-kalyvion-potamoula3
ΚΕΡΑΥΝΟΣ: Παπαθανάσης, Τηγανίτας, Κακαβάς (72′ Γιώτης), Κούσης, Μπακογιάννης (78′ Παπαθανάσης Κ), Λιάπης, Καρασάββας, Σωτηρίου, Αναγνωστόπουλος (60′ Πανάκης), Παπαθανασόπουλος, Καψάλης.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Aπο το μάζεμα της ελιάς στο Ελαιοτριβείο του Χωριού μας...


Μετά τη συγκομιδή της ελιάς από τον ελαιώνα, η ελιά μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο, όπου περνάει μέσα από διάφορα στάδια ώστε να αρχίσει η διαδικασία της παραλαβής του ελαιολάδου.
Στο  κέντρο του χωριού μας,λειτουργεί ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο του συγχωριανού μας Ηλία Τσούνη.
Η παρουσία του ελαιοτριβείου στο χωριό δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους του χωριού μας αλλά και όλης της περιφέρειας της Τριχωνίδος να "βγάζουν" τις ελιές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και αυτό χάρη στα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει αλλά και την καλύτερη ποιότητα
ελαιολάδου με την έκθλιψη φρέσκου καρπού.

Εκεί ο  τόπος συνάντησης όλων των ελαιοπαραγωγών που περιμένουν να εισπράξουν την αμοιβή των κόπων τους και πράγματι εκείνη την στιγμή νοιώθουν την κούραση να εξαφανίζεται.
Ο Ηλίας Τσούνης αναφέρει πως η φετινή χρονιά είναι αρκετά καλή,Στις περισσότερες περιοχές ο καιρός ευνόησε τα δέντρα και τον καρπό με τις ελιές να αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό,
ο κάδος (30 kg ελιές) 4 kg λάδι .
Αν και στους περισσότερους ''το λάδι τους βγαίνει επί καθημερινής βάσεως''....
 Ας δούμε όμως πως βγαίνει το αγνό παρθένο Ελαιόλαδο:
Η έναρξη της επεξεργασίας αρχίζει με το πέρασμα του καρπού από ειδικά μηχανήματα για καθάρισμα από τα φύλλα .

Το καθάρισμα από τα φύλλα γίνεται με αυτόματο αποφυλλωτήριο. Η φροντίδα αυτή είναι απαραίτητη γιατί μια μεγάλη ποσότητα φύλλων όταν αλεστεί μαζί με τον ελαιόκαρπο προσδίδει στο ελαιόλαδο πικρή γεύση και αρκετή χλωροφύλλη (πράσινο χρώμα) η οποία δεν βοηθά στη διατήρηση της ποιότητάς του.
Ακολουθεί το πλύσιμο με το οποίο απομακρύνονται οι ξένες ύλες (χώμα, σκόνη) που περιέχονται στον ελαιόκαρπο, ενώ την ίδια στιγμή γίνετε και η αυτόματη ζύγιση του καθαρού πλέον ελαιοκάρπου.
Η άλεση του καρπού δηλαδή ο τεμαχισμός του σε μικρά - μικρά τεμαχίδια που σχηματίζουν την γνωστή ελαιοζύμη, αποτελεί μια σημαντική φάση έκθλιψης.

Το σπάσιμο του καρπού μέχρι πριν μερικά χρόνια γινόταν με ελαιόμυλους που με 3 ή 4 πέτρες διαφόρου διαμέτρου.Τα τελευταία χρόνια το σπάσιμο (άλεση) γίνεται με μεταλλικούς σπαστήρες μέσα σ' ένα διάτρητο τύμπανο.
Για να γίνει ο διαχωρισμός του λαδιού από την  ελαιοζύμη που βγαίνει από το θρυπτήριο πρέπει αυτή να ομογενοποιηθεί και να γίνει πιο συνεκτική ώστε να επιτρέψει την μεγίστη εξαγωγή λαδιού.Ο μαλακτήρας είναι συσκευή ομογενοποίησης της ελαιοζύμης. Στο εσωτερικό του περιστρέφονται μια σειρά αναδευτήρων που ανακατεύουν συνεχώς την ελαιοζύμη. Η θερμοκρασία της μάλαξης δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 °C. Το ίδιο και σε όλες τις άλλες φάσεις. Γι αυτό λέγεται επεξεργασία εν ψυχρώ.
Όταν έχει πια επιτευχθεί η μάλαξη η ελαιοζύμη είναι έτοιμη για την φάση του διαχωρισμού των στερεών από τον φυτικό χυμό που περιέχει και το λάδι.
Η μηχανή διαχωρίζει και απομακρύνει ξεχωριστά τον πυρήνα αρκετά στεγνό το νερό και το λάδι μαζί με ένα ποσοστό νερού.

Τα φυτικά υγρά που προέρχονται από τον προηγούμενο διαχωριστήρα οδηγούνται με τις κατάλληλες σωληνώσεις στο επόμενο, και πιο κρίσιμο, στάδιο επεξεργασίας. Εκείνο του τελικού διαχωρισμού του λαδιού.
 Καλοφάγωτο λοιπόν και του χρόνου με υγεία.....


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Δύο συγχωριανοί μας στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας (ΓΣΕΒΕΕ).

Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα οι εκλογές στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν και οι συγχωριανοί μας ο Ανδρώνης Κων/νος
και Τσούνης Φίλιππος.
Ενεργοί πολίτες και δυο στα τοπικά και κοινωνικά δρώμενα.


Ο πρώτος είναι για δεύτερη συνεχή θητεία ταμίας του ''Συλλόγου Υδραυλικών Αιτ/νίας'' και Γενικός αρχηγός στον  Α.Σ.Π  της τοπικής ομάδας  Κεραυνού Ποταμούλας.












Ο δεύτερος από το 2011, κατέχει τη θέση του Προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Αγρινίου και από το Δεκέμβριο του 1989 μέχρι και σήμερα διατηρεί τη δική του προσωπική επιχείρηση (αρτοποιείο) στο χωριό.













Καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ξύπνησαν μνήμες του 2008 στην Ποταμούλα απ'την προχθεσινή βροχόπτωση (Γράφει ο Κων/νος Χονδρός)

Κάτοικοι φοβούνται για την ζωή τους, αφού ο χείμαρρος κάθε φορά πνίγει τις αυλές τους και τα υπόγειά τους
Προβλήματα στην Ποταμούλα
από την προχθεσινή δυνατή βροχόπτωση
Καταστράφηκαν οι αγροτικοί δρόμοι και δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σπίτια. Ξύπνησαν μνήμες του 2008 όπου είχαν χαθεί δύο ανθρώπινες ζωές. 
Στον πρώην δήμο Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου, στην Ποταμούλα, προχθές προκλήθηκαν αρκετά και σοβαρά προβλήματα. Με την πρωινή δυνατή βροχόπτωση στην περιοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ποταμούλας κ. Ηλία Τσούνη, καταστράφηκαν εντελώς οι αγροτικοί δρόμοι και δημιουργήθηκαν προβλήματα σε 3 σπίτια και σε υπόγεια.
(Τα νερά του χειμάρρου στο χείλος του αντιπλημμυρικού έργου στην γέφυρα)

Ο κ. Τσούνης, εντοπίζει το πρόβλημα στην γέφυρα του χωριού. Πριν 2 χρόνια, όπως ο ίδιος δηλώνει, η ΔΕΚΕ έκανε παρεμβάσεις για την στήριξη της γέφυρας, στενεύοντάς την κατά το ήμισυ, δημιουργώντας έτσι τα προβλήματα μετά από κάθε δυνατή βροχόπτωση.

Εξ αρχής, μόλις έγινε αντιληπτό τι μεγέθους προβλήματα δημιουργεί το στένεμα της γέφυρας, έγιναν αμέσως ενέργειες για την επανόρθωση του λάθους, το οποίο, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και τον πρόεδρο της Ποταμούλας είναι παιδαριώδες. Προχθές, μετά τα προβλήματα της δυνατής βροχόπτωση , τα οποία έφεραν στην μνήμη τις ημέρες του 2008, όπου τότε στην Ποταμούλα εκτός από τα απροσπέλαστα προβλήματα χάθηκαν και δύο ανθρώπινες ζωές, οι κάτοικοι είδαν και πάλι τον ίδιον χείμαρρο να ξεχειλίζει.
Το αντιπλημμυρικό έργο που κατασκευάστηκε προ ενός έτους βοήθησε, αποτρέποντας την κατάσταση να διογκωθεί, καθώς αν η βροχή είχε συνέχεια και φούσκωνε περισσότερο ο χείμαρρος θα κινδύνευαν και άλλα σπίτια, τουλάχιστον 6, όπως τονίζει ο κ. Τσούνης. Οι κάτοικοι των σπιτιών πέριξ του χειμάρρου ανησυχούν για την ζωή τους, καθώς πάντα τα νερά κάθε φορά που σημειώνεται δυνατή βροχή μπαίνουν στις αυλές τους και τα υπόγεια των σπιτιών τους.
4
Επί τόπου έφτασε επίσης και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου μαζί με τους αντιδημάρχους κ. Ανδρέα Καλαμπαλίκη και Νίκο Γκρίζη, όπως επίσης και τον δημοτικό σύμβουλο της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων κ. Κώστα Σοφρώνη.
Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε: «Ο δήμος κινητοποιήθηκε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δυστυχώς όμως οι νεροποντές «αποκαλύπτουν» κακοτεχνίες .

Είμαι ανήσυχος ότι μπορεί να ξανασυμβεί υπερχείλιση σε  μια αντίστοιχη νεροποντή. Βέβαια χρειάζεται πολύ δουλειά,  διότι διαπιστώσαμε  παράνομη ρίψη μπαζών  και σκουπιδιών σε πολλά σημεία , χείμαρροι που θα έπρεπε μήνες πριν να έχουν καθαριστεί και βεβαίως  έργα που  δεν έγιναν στο παρελθόν και που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις πλημμύρες   και τις καταστροφές στις περιουσίες των συμπολιτών μας ».
3
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν σε καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσέτρεξαν σε βοήθεια, ενώ θα αποκαταστήσουν άμεσα και τους αγροτικούς δρόμους, κάτι που επαλήθευσε και ο πρόεδρος της Ποταμούλας, ο οποίος δήλωσε επιπλέον: «Αρκούν 30 λεπτά δυνατής βροχής για να δημιουργηθούν προβλήματα στο σημείο και την περιοχή».
http://sinidisi.gr/

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ισοπαλία εντός έδρας για Κεραυνό & Π.Α.Σ Θύελλα Παραβόλας.

Αρχίζει σιγά-σιγά να βρίσκει ξανά τον ρυθμό του ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ καθώς
επανήλθε στις επιτυχίες έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθώς επιβλήθηκε στα 90' του αγώνα με 1-0 της Θύελλας Παραβόλας στο εντός έδρας παιχνίδι,με το αποτέλεσμα να ανατρέπεται στις καθυστερήσεις  σε 1-1.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

video ντοκουμέντο την ώρα που υπερχείλισε το ρέμα στον Κελανίτη...

Ξύπνησαν μνήμες χθες στο συνοικισμό κελανίτη Ποταμούλας από την δυνατή Νεροποντή .Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ξανά θύματα...όπως γράφει ο Panagiotis Vrachoritis στο Facebook όπου ανάρτησε το συγκεκριμένο βίντεο....

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ο δήμαρχος στην Ποταμούλα για την εκτίμηση των ζημιών...

1
Επίσκεψη για την εκτίμηση των ζημιών από τις καταρρακτώδεις βροχές στις πληγείσες περιοχές της Δ.Ε Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου πραγματοποίησε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Ανδρέα Καλαμπαλίκη και Νίκο Γκρίζη καθώς και τον δημοτικό σύμβουλο της Δ.Ε Παρακαμπυλίων, Κώστα Σοφρώνη
Στη περιοχή λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων υπήρξε υπερχείλιση του χειμάρρου στην Ποταμούλα με αποτέλεσμα οικίες να υποστούν μικροζημιές. Ο δήμαρχος Αγρινίου, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους κατοίκους δήλωσε πως «ο δήμος κινητοποιήθηκε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δυστυχώς όμως οι νεροποντές “αποκαλύπτουν” κακοτεχνίες .Είμαι ανήσυχος ότι μπορεί να ξανασυμβεί υπερχείλιση σε μια αντίστοιχη νεροποντή».
4
Όλες τις προηγούμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν σε καταγραφή των προβλημάτων που δημιούργησαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσέτρεξαν σε βοήθεια και συνεχίζουν την αποκατάσταση των ζημιών.
3
«Βέβαια χρειάζεται πολύ δουλειά, διότι διαπιστώσαμε παράνομη ρίψη μπαζών και σκουπιδιών σε πολλά σημεία , χείμαρροι που θα έπρεπε μήνες πριν να έχουν καθαριστεί και βεβαίως έργα που δεν έγιναν στο παρελθόν και που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις πλημμύρες και τις καταστροφές στις περιουσίες των συμπολιτών μας » κατέληξε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου.
2
http://www.agrinionews.gr/

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αναστάτωση στο χωριό από την υπερχείλιση του ρέματος στον Κελανίτη...(foto-video)

 Στιγμές του Οκτώβρη του 2008 έζησαν στο χωριό μας.
Από θαύμα γλύτωσαν,σήμερα οι συγχωριανοί μας στον συνοικισμό Κελανίτη, όταν το ρέμα ξεχείλισε και απείλησε την οικία του κ.Γιώργου Λιούλιου!
  Η πρωινή βροχόπτωση προκάλεσε πανικό στους κατοίκους όταν είδαν το ρέμα να φουσκώνει επικίνδυνα και να συμπαρασύρει στο πέρασμα του ότι έβρισκε.
Μετά την καταρρακτώδη βροχή  που έπεσε στα ορεινά των παρακαμπυλίων στις 11:00πμ,είχε σαν αποτέλεσμα να φουσκώσουν τα ρέματα της Ποταμούλας και τα νερά του χειμάρρου να μπλοκάρουν στο γεφύρι του συνοικισμού (λόγω της στενής διόδου που έχει).
Panagiotis Vrachoritis - Υπερχείλισε το ρέμα στον Κελανίτη Ποταμούλας - YouTube

Δείτε το Video  της Κωνσταντίνας Ιωακείμ με το φουσκωμένο ρέμα.
To ποτάμι στην Ποταμούλα φουσκωμένο.... - YouTube
Ο κ.Γιώργος συγκλονισμένος από όσα συνέβησαν κάνει έκλυση προς τους αρμόδιους φορείς λέγοντας  πως πρέπει άμεσα να γίνει η διαπλάτυνση του γεφυριού,γιατί πλέον φοβούνται για την ζωή τους αλλά και για τις περιουσίες τους. 
Ευχαριστούμε για τις αποκλειστικές φωτογραφίες που εστάλησαν στην ιστοσελίδα μας,
από συγχωριανό μας. 

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

«Χειμώνιασε» για τα καλά στο χωριό και τα τζάκια πήραν... φωτιά!!!!


Τα πρώτα κρύα του χειμώνα φαίνεται ότι ξεκίνησαν… και τα τζάκια και οι ξυλόσομπες πήραν κυριολεκτικά φωτιά.

Τα ξύλα φέτος αν και λιγοστά έφτασαν στα σπίτια με κάθε μέσο για τις ανάγκες του χειμώνα που αναμένεται βαρύς.
Οι καμινάδες καπνίζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες ως αργά το βράδυ.
 
Η ψυχρή υγρασία που προκάλεσε η βροχή έκανε αισθητό το κρύο
 και δημιούργησε μια καθαρά χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα όλες τις ώρες της ημέρας με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται επιτέλους σε χειμωνιάτικα επίπεδα.

 
 Με το τζάκι αναμμένο είναι ιδανικό,ένα κρασάκι η τσίπουρο,
και παραδοσιακές τηγανίτες είναι από τους καλύτερους συνδυασμούς  όταν το κρύο έξω είναι τσουχτερό.....

   ...πράγμα που κάνει, να είναι ελάχιστοι αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους και στις γειτονιές του χωριού,με τους περισσότερους να απολαμβάνουν και να προτιμούν την σπιτική ζεστασιά .

Αν και οι καμινάδες  μπουμπούνισαν σε όλα τα σπίτια,το φαινόμενο της «αιθαλομίχλης» δεν απειλεί το χωριό.

Αρκετές από τις φωτογραφίες αλιεύσαμε από το Facebook  και φυσικά είναι όλες από το χωριό.
Καλό ΧΕΙΜΩΝΑ σε όλους!!!